Eленът скитник вече е с малко благородно еленче

30 July 2018

В края на миналата година ви разказахме историята за женски благороден елен, който сега вече е с компания – малко благородно еленче. Това стана ясно от снимките на женската с малкото, уловени в едни от поставените фото-капани на територията на язовир Студен кладенец.

Малките благородни елени се раждат в края на май и началото на юни. Те остават с майките си до малко преди раждането на следващото малко–почти година. Вероятно и заради малкото кошутата е ограничила дългите пътувания.

От години екипът на фондацията наблюдава движението на благородния елен, а от година на едно от предпочитаните за животното места за почивка има и поставен фото-капан, който регистрира всяко движение на животните по пътеките и ни позволи да видим и малкото на кошутата.

За последно кошутата е преплувала язовира миналата година лятото. Тогава е и последното регистрирано голямо пътешествие в Източните Родопи. На няколко пъти тя напуска добре охраняваното ловно стопанство Студен кладенец и се отправя на изследователски пътешествия из Хасковска и Кърджалийска област. Данните от предавателите показаха, че авантюристично настроената женска преплувала 10 пъти досега язовира, минавайки от единия на другия бряг. Животното няколкократно успешно съжителстваше и с вълци, прекарвайки поне няколко дни в непосредствена близост с тях.

Екипът на фондацията редовно извършва мониторинг наблюдения на освободените животни, но именно новите технологии ни позволиха да научим много повече за предпочитаните от животните места за почивка, хранене и да проследим тяхната съдба в дивата природа.

От пет години фондация “По- диви Родопи” работи в сътрудничество с ловно-рибарското стопанство за възстановяване на благородния елен в Източните Родопи. Досега в района на ловно стопанство Студен кладенец, фондацията е освободила в района 50 благородни елена.  Oсвобождаването на елени лопатари и благородни елени в Източните Родопи е в рамките на петгодишен LIFE проект “Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите”

 

 

 

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.