Още две малки белоглави лешоядчета се сдобиха с предаватели

28 June 2019

През изминалите седмици още две малки белоглави лешоядчета от Източните Родопи се сдобиха с предаватели, които ще помогнат за по-доброто проследяване и опазване на вида.

До този момент в гръцката и българската част на на планината общо 29 белоглави лешояди и 26 черни лешояди са снабдени с предаватели от екип и доброволци на Българското дружество за защита на птиците и Национален парк „Дадя – Суфли – Лефкими“. Сателитното и GPS проследяване позволяват на експертите лесно да определят местоположението на снабдените с предаватели птици. Това подобрява знанията и съществуващата информация за тяхното разпространение, придвижвания, заплахи, както и за смъртността им.

„Младите белоглави лешояди прекарват първите години от живота си в скитания, изминавайки понякога огромни разстояния. Такъв е и рекордът записан от лешояда Здраве, който е първият белоглав лешояд с балкански произход, установен в Южен Судан и изминавайки над 5 700 км от Източни Родопи до там“.

Поставянето на предавателите не е лесна работа, изисква катерачни умения

Събраните до момента данни разкриват, че както белоглавите лешояди от България, така и черните лешояди от Гърция ежедневно преминават през българо-гръцката граница. Някои от белоглавите лешояди се оказаха далече по авантюристично настроени и за изненада дори на учените стигнаха до далечни и екзотични дестинации.

Благодарение на новите технологии през последните няколко години станахме свидетели на интересни пътешествия на родопските лешояди. При белоглавите лешояди младежи достигат Сирия, Израел Ирак, Йордания, Саудитска Арабия, Египет, Йемен. Черните лешояди по правило са по-уседнали и техните пътешествия са в рамките на Балканския полуостров. Сред най-изтъкнатите пътешественици сред черните лешояди е един юноша на име Хризула, който през 2019 г. навъртя 3200 км за 17 дни, прелитайки през Сърбия, Северна Македония, Албания и достигайки Атина.

За съжаление предавателите често ни съобщават и лоши новини. От началото на годината общи три черни лешояда в гръцката част на Родопите станаха жертва на отрови.  Инцидентите са в близост до границите на Национален парк Дадя в Гърция, където се намира единствената колония на черен лешояд на Балканите. В средата на април мъртъв бе открит и белоглав лешояд с проследяващо устройство.

Дейностите по опазване на вида се извършват в рамките на петгодишния LIFE проект “Опазване на черните и белоглавите лешояд в Родопите”, разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Българското дружество за защита на птиците, Фондация “По-диви Родопи”, WWF Гърция, Фондацията за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови и разшири популациите на белоглавия лешояд и да  върне черния лешояд в тази част на Балканите.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.