Журналисти oт национални и регионални медии опознаха дивата природа на Източните Родопи

17 June 2019

През изминалата седмица журналисти от регионални и национални медии опознаха дивата природа на Източните Родопи, възможностите за туризъм в района и дейностите на екипа по проект „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“.

Екипът на фондация По-диви Родопи и Българското дружество за защита на птиците да представи ключови места за наблюдения, гнездене и хранене на белоглавите лешоядите, запознаха представителите на медиите с част от природозащитните дейности, свързани с запазването на тези редки птици. В журналистическото пътуване участваха представители на редица национални и регионални медии, сред които БНР, туристическия сайт Peika.bg, екип от телевизия Agro.tv, регионалния хасковски сайт Xnews.bg и и журналист на свободна практика.

Многобройни наблюдения на белоглави лешояди, елени лопатари и други интересни и редки видове съпътстваха групата още през първия ден от журналистическо пътуване. Представителите на медиите посетиха язовир Студен кладенец, където се намира една от най-големите концентрации от свободни елени лопатари в цяла Европа, близо 2000 животни.

Предизвикателство пред групата се оказа изключително топлото време. Професионализмът надделя и осъществихме цялата част от планираното пътуване.

По време на пътуването присъстващите се срещнаха с наши партньори по проекта,  с част от които имаме съвместни дейности за освобождаване на елени лопатари и благородни елени.  Научихме повече за връзката между разселването на диви тревопасни животни и важността на тази дейност за създаването на хранителна база за лешоядите. Засегнати бяха и едни от ключовите дейности по проекта, сред които възможностите за развитие на природоопознавателен, фото и орнитоложки туризъм. Журналистите се срещнаха с местни предприемачи, които са подкрепени в рамките на LIFE проекта и вече провеждат турове за наблюдение на птици в района. Туроператорът Габи турс от години организира и каяк и вело турове и обиколки и промотират района като дестинация за алтернативен и селски туризъм.

Интересно за медиите се оказа и демонстрацията на екипа за борба с отровите, която се проведе в края на тридневното пътуване. Николай Терзиев от екипа показа как работи неговият четирикрак партньор Барс, който за броени минути откри умряло животно. Николай разказа и за дългите тренировки и съвместна работа с Барс за сформирането на един ефективен екип и за опасни инциденти с отрови в Кресна и Източните Родопи.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.