Един нов див свят: завръщането на дивата природа в Европа завладява телевизионната аудитория от цял свят

28 August 2020

Документалната поредицата “Възраждане на дивата Европа”, представяща грандиозното завръщане на природата в Европа, започва своето международно представяне през септември.

Сериалът от общо шест епизода ще се излъчва на повече от 45 езика и се очаква да  достигне най-малко 140 милиона домакинства в повече от 160 страни. Целта на продукцията е увеличи интересна, осведомеността и подкрепата за възстановяването и завръщането на дивата природа. 

Вдъхновяващо начало

Зубрите се завръщат в Южните Карпати в Румъния, все повече белоглави лешояди се реят в небето на Родопите на България, марсиканската кафява мечка отново кръстосва подножието на централните Апенини в Италия. От снежните пейзажи на Арктика до изобилните влажни зони по Дунава, от сърцето на гора до скалистите планински върхове, зрителите на „Възраждане на дивата Европа “ ще станат свидетели на изумително завръщане на диви животни, понякога на най-неочаквани места.

Подкрепата за завръщането на дивата природа е ключов елемент от нашата работа в Rewilding Europe и По-диви Родопи (Rewilding Rhodopes). Историята как дивите животни се завръщат в Европа спонтанно или с човешка помощ скоро ще достигне, а надяваме се и завладее милиони телевизионни зрители по цел свят. Поредицата е копродукция на Rewilding Europe, Off the Fence Productions и Bonne Pioche. Продукцията ще е и първото по-мащабно телевизионно представяне на rewilding инициативата, като като преобладаваща част от кадрите са заснети именно в районите на Rewilding Europe.

„Заснемането на “Възраждане на дивата Европа” продължи няколко години и това е наистина вълнуващ момент за всички участващи“, сподели изпълнителният директор на Rewilding Europe Франс Шепърс, който е и един от изпълнителните продуценти на поредицата. “Всеки епизод разказва различна история, но сериала има една обединяваща тема – завръщането на великолепна европейска дива природа и положителното въздействие от връщането на дивата природа. Приканвам всички да гледа  тази впечатляваща TV поредица.”

„Сериалът  показва изключително редки и интимни моменти от живота и поведението на дивите животни. Той проследява и ключови дейности за завръщането дивата природ, като всичко това е заснето почти изцяло в Ultra-High Definition. Резултатът е налице – „Възраждане на дивата Европа “ е впечатляващ филм “, споделя казва Андрю Зикинф, творчески директор на Off The Fence Productions. „С разнообразието на темите, които ще представим, се надявам да стимулираме хората да проследят всички шест епизода.“

Един нов див свят 

Зрителите на “Възраждане на дивата Европа” а ще станат свидетели на дивата страна на Европа за първи път. Старият континент е известен с богатата си култура и оживени градове, но повечето хора не осъзнават колко разнообразна и зрелищна е европейската дива природата. Сериалът показва също колко издръжлива е тази природа и как може да се завърне, ако го позволим. “Преди всичко поредицата показва, че rewilding може e работещ и прогресивен подход към опазванета на природата  и че спешно трябва да се възприеме и разпространи мащабно”, казва Шепърс.

Засилване на интереса към природата

Със зашеметяваща кинематография, поредицата има амбициозната задача да забавлява, обучава и вдъхновява широката публика. Rewilding Europe винаги е поставил голям акцент върху достигането, диалога и ангажирането на хората.

Възраждане на дивата Европа” като комуникационен инструмент съответства на основната цел на Rewilding Europe да засили интереса към дивата природа и допринася за нашата мисия да постигнем промяна в начина, по който хората гледат на европейската дива природа. „Надяваме се сериала силно да увеличи положителните нагласи и да помогне да свържем повече хора с природата, да предизвика чувство за гордост и идентичност сред европейците“, казва Лауриен Холтьер, ръководител на комуникациите в Rewilding Europe. „Надяваме се още продукцията да помогне за увеличаване на туризма, свързан с опазването на природата и финансиране на rewilding инициативи и са стимулира развитието на базирани на природата бизнеси и политики, които подкрепят преобучението“, добавя тя.

Искате ли да научите повече?

Посетете сайта ни Europe’s New Wild

“Възраждането на дивата природа” е копродукция на Rewilding Europe, Off the Fence Productions и Bonne Pioche Television, и подкрепен от WWF Холандия, Холандската пощенска лотарията и Canon Europe. ТВ сериите ще се излъчват по Nat Geo Wild, PBS, France 5, Redbull / Servus TV и SVT. 

Абонирайте се за нашия специален бюлетин, за да научите първи датите на премиерата във вашата страна и новите истории и теми, разказани в шестте епизода на сериала. Редовните актуализации на поредицата също ще бъдат туитвани отсега нататък с hashtag #europesnewwild.

 Тв сериите обхващат разнообразие от нови теми и места. Ето кратък преглед на всеки епизод:

Завръщане на титаните

В Карпатите на Румъния реинтродукцията на европейски бизон отново транформира планината и прави непокътнатото сърце на Европа още по-диво.

 

Липсващият рис

Отправете се на пътуване до Испания и Португалия, където предизвикателството на обезлюдяването на селските райони се трансформира в възможност за възстановяване на дивата природа.

 

Завръщането на европейските мечки

Учени търсят начини за хармоничното съжителство между мечките и хората, което позволява на животните да се завърнат в някои от най-дивите места в Европа.

 

Амазонка в Европа

Невероятна гама от диви животни намира убежище в делтата на река Дунав.

 

Завръщането на лешоядите

В България и Гърция се води битка за възстановяване на прекъснатата хранителна верига. Възстановяването на природните процеси връща дива хармония и баланс в този балкански пейзаж.

 

Земя на сняг и лед

Шведската Лапландия, уникалната пустиня в Северна Европа, е дом на, емблематична дива природа и почитан от времето природен спектакъл.

 

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.