„Властелините на Родопите” долитат в изложба на открито в Момчилград

23 July 2018

През цялата седмица жителите и гостите на Момчилград ще имат възможността да се потопят в съкровищницата на биоразнообразието в Източните Родопи. Посетителите на изложбата „Властелините на Родопите“ ще могат да насладят на величествените красота и природа на Източните Родопи в градския парк Нури Адалъ в центъра на града.

Изложбата ще бъде официално представена утре в 19ч. на 24 юли на откритата сцена в парка и ще може да се види през цялата седмица.  Откриването й ще бъде част от честванията, посветени на  ІX-та международна среща на момчилградчани под надслов „Момчилград винаги в сърцето ми”, а всеки ще може да види изложбата през цялата седмица.

Както самото име подсказва, фокусът на изложбата „Властелините на Родопите“ ще бъде поставен върху белоглавите и черните лешояди, известни още като властелините на родопското небе. Посетителите ще могат да видят още снимки на спиращи дъха пейзажи, прекрасни бозайници, редки птици и влечуги, красиви цветя и да научат повече за завърналите се през последни години зубри и тарпани.Външната галерия включва общо 32 фотографии от девствената природа на източния дал на Родопите, едно от последните запазени подобни кътчета в Европа.

Целта, която си поставят организаторите с представянето на изложбата „Властелините на Родопите“, е да се запознае по-широката аудитория с непокътнатата дива природа на Източните Родопите и да се зароди съзнание и грижа за опазването й.

Родопите са същинска съкровищница на биоразнообразието, като голяма част от източния им дял е включена в европейската екологична мрежа от защитени зони Натура 2000. Изложбата представя дивата природа именно в него: едно от последните запазени девствени кътчета на Европа. Източните Родопи са и последното в България убежище за черните и белоглавите лешояди, към които е насочен проектът по програма LIFE „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“.

 

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.